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Monday, 19 June 2017

CINNAMON ICE CREAM WITH OR WITHOUT ICE-CREAM MAKER (Glace à la cannelle avec ou sans sorbetière)

CINNAMON ICE CREAM WITH OR WITHOUT ICE-CREAM MAKER
(Glace à la cannelle avec ou sans sorbetière) 


Once in the South of France, I did a "tarte Normande" a specialty from Normandy with apple and yummy crème fraîche (soon on the blog...). It was a little bit hot this day so I decided to serve it with a cinnamon ice-cream. So I went for the easy way : to buy it. But my bakery did not have this flavor neither Mr P . And because I wanted to serve my tarte with a cinnamon ice-cream, cinnamon ice-cream I will have!!! So I decided to make it myself following my mustard ice-cream recipe (here). For me, this dessert is nearly perfect : the cinnamon is not too strong, well balanced. A delicate and subtle taste which melt in your mouth... Please enjoy it on its own or with a lovely apple pie...




CINNAMON ICE CREAM
A quick glance in your kitchen...

IN YOUR FRIDGE
Milk
eggs yolk
Crème fraîche

IN YOUR CUPBOARD
Vanilla clove
Caster sugar
Ground cinnamon
Cinnamon sticks

CINNAMON ICE CREAM
For 1 medium container


30cl 10 oz of milk 
1 vanilla clove 
2 eggs yolk 
70g 2,46 oz of caster sugar 
100g 3,5 oz of crème fraîche
10g 0,35 oz of ground cinnamon 
3 cinnamon sticks

Put the milk with the vanilla clove, the crème and the cinnamon stick in a pan and bring gently to the boil.
Leave it to infuse for 10 minutes then discard the sticks.
Meanwhile, in a little bowl, whisk together the yolks with the sugar and the ground cinnamon.
Pour the infused milk over the yolks, whisking continuously with a wooden spoon.
Put this mixture back into the pan and cook on a low heat stirring constantly until thickened (a few minutes).
Set aside to cool.
Freeze in an ice-cream maker.


NO ICE-CREAM MAKER?
Pour the cinnamon mixture in a freezer-proof container.
Put it in the freezer for 3 hours.   
Mix it with a hand blender every 30 minutes.
 

Glace à la cannelle avec ou sans sorbetière


Pour un récipient moyen
30cl de lait
1 gousse de vanille
2 jaunes d’œuf
70g de sucre en poudre
100g de crème fraîche
10g de cannelle en poudre
3 bâtons de cannelle

Dans une casserole, réchauffez le lait, la vanille, la crème et les bâtons de cannelle jusqu’à ébullition.
Réduisez le feu et laissez infuser 10 minutes.
Jetez les bâtons.
Pendant ce temps, dans un bol, battez les œufs avec le sucre et la cannelle en poudre.
Ajoutez cette préparation dans la casserole en ne cessant de mélanger à l’aide d’une cuillère en bois.
Remettre sur le feu quelques minutes  jusqu’à ce que la mixture épaississe.
Laissez-la refroidir puis faire prendre en sorbetière.

Si vous ne possédez pas de sorbetière, placez la préparation au congélateur pour 3 heures.
Après 20 minutes, la sortir et la mixer à l’aide d’un mixeur plongeant.
Refaire cette procédure au moins 3 fois.

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