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Monday, 12 June 2017

BASIL PANNA COTTA WITH APRICOT COULIS (Panna cotta au basilic et coulis d’abricots)

BASIL PANNA COTTA WITH APRICOT COULIS
(Pana cotta au basilic et coulis d’abricots)

Not easy to propose a dessert sometimes : between the fruit salads and the cakes you may think that you are laking of originality... Those panna cotta are your answer, easy and tasty, they will ravish your palate. You can as well change endlessly the flavor if you are not too keen on apricot or basil. ;) The choice is yours.



Wine pairing : Muscat du Cap Corse (Sweet white) from Corsica.



BASIL PANNA COTTA WITH APRICOT COULIS 
A quick glance in your kitchen…


In your fridge
Crème fraîche
Apricots
Basil leaves

In your cupboard 
Agar-agar
Caster sugar

BASIL PANNA COTTA WITH APRICOT COULIS  
Serves 8



40cl 14,07 oz of crème fraîche
8 apricots
50g 1,7 oz + 50g 1,7 oz of caster sugar
Around 20 fresh basil leaves
2g 0,07 oz of agar-agar

In a pan, gently bring to the boil the crème then stop the heat immediately.
Add half of the basil leaves cover and infuse for 30 minutes.
After this time, discard the leaves and heat the cream again with half the sugar and the agar-agar stirring continuously.
Pour the mixture at 2/3 in 8 verrines.
Set aside in the fridge for a few hours.
Meanwhile, using your food processor, puree the apricots with the remaining sugar and basil leaves.
Before serving, pour the apricots preparation on top of the verrines and enjoy!



Panna cotta au basilic et coulis d’abricots


Pour 8 personnes
40cl de crème fraîche
8 abricots
50g + 50 de sucre en poudre
Une 20aine de feuilles de basilic frais
1 sachet d’agar-agar

Dans une casserole, portez la crème à ébullition et retirez au 1er bouillon.
Ajoutez-y la moitié du basilic, couvrez et laissez infuser 30 minutes.
Après ce temps, retirez les feuilles puis réchauffez la crème avec 50g de sucre et l’agar-agar tout en mélangeant.
Versez la préparation dans 8 verrines au 2/3 et placez-les au réfrigérateur.
Pendant ce temps, déposez dans le bol d’un robot les abricots avec le reste de sucre et de basilic puis mixez finement en coulis.
Au moment de servir, versez le coulis d’abricot sur les verrines et dégustez !

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